NIC building

Purpose of establishment

Nagoya University opened the NIC after approval from the Ministry of Education, Culture, Sports, Science and Technology of the “Industry-university cooperation project on the development of an international scientific innovation center making use of regional resources, etc. (FY2012): Application filed by Nagoya University jointly with Aichi Prefecture, Toyota City and Toyota Motor Corporation”. Concentrating human resources with monozukuri (manufacturing) skills, the strength of the region, and those with research skills, the NIC aims to become a world-class innovation creation center and will provide one-stop services related to Nagoya University's academic research & industry-academia-government collaboration promotion activities.

When applying for the project, Nagoya University proposed that “a small community with a large network of relationships” which enables people to enjoy an active life supported by strong ties with others is important to cope with the issues of a declining birthrate and a super-aging society which Japan has already had to face and accordingly, we should achieve technological innovations which will help us realize this social vision. Based on this idea, the NIC will serve not only as a “center” to strongly promote R&D through industry-academia-government collaboration but also provide a “place” where we strive to realize together with local communities our commonly shared vision.

Like a market for research

The NIC is a building aimed at creating innovation through industry-academia-government collaboration and is occupied by the Institute of Innovation for Future Society, Academic Research & Industry-Academia-Government Collaboration, Industry-academia joint research course / Industry-academia joint research section, and others. Research rooms and laboratories with a floor space of basically 100 m2 are situated along the three sides of the triangle-shaped building surrounded by the E&S Building, the School of Engineering Building 5 and Yotsuya and Yamate-dori Streets, and are used by a range of companies as well as organizations belonging to Nagoya University.
Equipped with a studio, pantry, browsing corner, etc., the “triangular common space” in the center of the building provides a place for discussion about a variety of research fields and makes people feel as if they were touring a market for research. The first to third floors of the building are open to the public and used for exhibitions, workshops and research meetings. The Vehicle Demonstration Experimental Laboratory on the first floor can be seen from the outside.
In order to save energy and to harmonize the building with its surroundings, louver panels for shutting out the sun's rays while still offering views are mounted onto the external walls; earth tubes using the natural stable temperature of the earth's soil are installed in the entrance area to provide either cooling or heating as required.
Meanwhile, the triangle-shaped floor has a ratio of 1:√2, which is an aspect ratio used in all common sizes of paper (it's the only ratio that guarantees cutting a sheet in half along a line parallel to its short side will result in the smaller sheets having the same ratio as the original sheet). We have developed new furniture to be installed in the common space with the same ratio so that it can be used flexibly.


Plan and design: Campus Planning & Environment Management Office and Facilities Control Department, Nagoya University
Design: Nihon Sekkei, Inc. (building) and P.T. Morimura & Associates, Ltd. (equipment)
Administration: Facilities Control Department and Campus Planning & Environment Management Office, Nagoya University
Construction : Shimizu Corporation (building), Hokuriku Electric Construction Company (electric) and Sanki Engineering Co., Ltd. (machinery)
Structure and floor number : Eight-story SRC building
Building area : 2,308.27㎡ Total floor area: 15,623.20㎡
Design period : FY2013 Construction period: FY2014
Completion of construction : March 31, 2015

The triangular common space is surrounded by laboratories and functions as if it were a market for a wide variety of research as well as an alleyway where active discussions can take place.

To the Top of This Page